FAQ

Lisäämme tänne vastauksia kysymyksiin, joita meille esitetään. Jos kaipaat lisää infoa jostain, laita viestiä meille: vihanitkuvirsi2018(at)gmail.com!

Tarviiko jotain proppeja taikka vaatteita? Voit tulla omissa vaatteissasi, mutta varaudu kuitenkin neutraaleilla vaatteilla joissa on miellyttävä olla ja liikkua. Jos haluat pukeutua erityisesti peliä varten, inspiraatiota voi hakea esimerkiksi Museokeskus Vapriikin laajasta 1918-kuva-aineistosta https://www.flickr.com/photos/vapriikki/sets/72157668009883972/ . Hihanauhat yms tarpeisto tulee järjestäjien puolesta. 

Paljonko ennakkovalmistelua tähän osallistuminen vaatii? Riittää, että täytät lipunoston yhteydessä hahmonluontilomakkeen. Saat puhtaaksikirjoitetun hahmon yhteydessä lisämateriaalia, johon voit halutessasi perehtyä tarkemmin. Perehdy ainakin teoksessa käytettäviin pelimekaniikkoihin ennakkoon. 

Ketä hahmot on? Hahmot ovat pääsääntöisesti vankileirin vankeja. Erinäisistä syistä sinne päätyneitä yksilöitä: punakaartilaisia, sivullisia, väärin perustein tuomittuja, kiihkeitä agitaattoreita, naiskaartilaisia… Hahmot rakentuvat hahmonluontilomakkeella rastittamiesi toiveiden pohjalta. 

Onko koko kahdeksan tuntia itse teosta vai onko jotain workshoppeja? Tapahtuma kestää kokonaisuudessaan kahdeksan tuntia sisältäen alun workshopin (n.2h) pelillisen esityksen taukoineen (n.5h) ja lopun yhteisen purkutilaisuuden (n.1h).

Pitääkö sisällissodan tapahtumista tietää jotain etukäteen? Ei tarvitse tietää sisällissodasta mitään erityistä ennakkoon. Hahmosi yhteydessä saamassasi lisämateriaaleissa on tarjolla yleisesitystä sisällissodan tapahtumista. 

Mistä peli koostuu? Peli koostuu näytöksistä, joiden kautta seurataan vankileirin arkea kuukausien ajan jaksolla. Niiden aikana mm. vangit tekevät pakkotyötä ja heitä kuulustellaan. Aikaa on myös vankien keskinäisten suhteiden pelaamiselle. Taukojen aikana työstetään yhdessä mitä hahmoille on tapahtunut näytösten välissä. 

Kuinka fyysistä meno on? Kaikki teoksessa oleva väkivalta on mallinnettua erilaisin teatteritekniikoin. Ketään ei satuteta oikeasti. Osallistujia kosketaan ainoastaan olkapäihin ja käsivarsille. Varaudu kuitenkin pieneen epämukavuuden tunteeseen.

Mitä työpajoissa tehdään? Alun workshopissa viritämme osallistujat teoksen tunnelmaan ja maailmaan, mm. treenaamme teoksen mekaniikkoja ja haemme yhdessä sopivia haukkumasanoja, joilla solvata vastapuolta. Esityksen taukojen aikana työstetään hahmojen välisiä suhteita ja osallistujat saavat hahmoilleen lisää sisältöä erilaisten arvontojen (onko hahmo saanut ruokalähetystä, hyviä/huonoja uutisia) myötä. Lopuksi pidämme yhteisen debriefin, jossa puramme kokemusta ohjatusti.

Kenelle tämä on tarkoitettu? Olemme halunneet luoda pelillisen teoksen, jossa osallistujilla on mahdollisuus oikeasti vaikuttaa omaan kokemukseensa ja teoksen kulkuun. Tässä ei tarvitse seurata sivusta esiintyjien toimintaa, vaan yhtälailla kukin osallistuja on pääosassa ja aktiivinen toimija. Esimerkiksi larppaajat voivat ottaa ”aktiivimallin”, jossa pääsee enemmän osalliseksi pelin kulkuun ja saa mm. oman kuulustelun. Osallistujat, jotka haluavat enemmänkin seurata teosta, voivat ottaa ”kevyt-version”. Siinä pääsee yhtälailla osallistumaan, mutta siinä ei vedetä niin täysillä mukaan tapahtumiin.

Onko teoksessa aktiivisena sisältönä seksuaalista väkivaltaa? Ei ole. Halutessasi hahmollasi voi olla taustallaan seksuaalista väkivaltaa hahmon sukupuolesta riippumatta.